петък, 14 май 2010 г.

Free entranceНали е криза и повечето от нас са с поизтънели джобове, а финансовият ни баланс свети настоятелно в червено. Едни сме съкратени, с неподновени договори, уволнен или с намалено работно време и заплата - вече се замисляме за свиване на бюджета за свободното си време. Как да го реорганизираме така че да има достатъчно средства за забавление? Кой от нас може да се лиши от това беценно време, в което се виждаме с приятели, слушаме музика, ходим на кино, театър, изложби, после говорим за всичко включително мода, клюки или безкрайно лични неща? Шегуваме се, смеем се, обсъждаме минало и планираме предстоящо пътуване, особено след като наближават месеците на морски приключения, докато танцуваме в някой клуб.

Къде и как да отидем!? Как да открием места и събития, където да прекараме добре? Кое е по-приятно!? От кое да се лишим и как да съберем максимум положителни емоции с парите, които имаме!?

Всички имаме регистрация в поне една социална мрежа като: facebook, My Space, Tweeter , ползваме Skype, ICQ или др. подобни. Аз дори ги обединих в една обща програма и ги отварям в един „прозорец” вместо всяка по отделно с помоща на Digsby. Ще спомена даже, че съм член на Couch Surfing – международно общество, за хора обичащи пътуванията. От тук също излиза много интересна и важна информация. Изброявам тези модерни начини за общуване от близки и не толкова близки разстояния, защото те са основен обект на тази така важна тема.

След като вече сме вътре в „мрежата” от съвременни комуникационни средства, изполвайки wifi, 3G mobile, friends conection и часовник, значи за нас няма нищо невъзможно. Във всяка обществена чатърска програма има страници на клубове, барове, кафенета, ресторанти, музеи, галерии, музиканти, организации и сдружения. Всички те ежеседмично организират event-и. 50% и повече от тях са без входна такса или дори напълно безплатни.


Започвам с ДНЕВНИТЕ занимания, които изключват MALL-туризма. В София съществуват много частни галерии. На всеки 10 дни или най-много две седмици те организират нови изложби. Тоест, докато разгледате всичките, ще е дошло време галеристите да подредят новите експозиции. Достатъчно е днес да посетите Съюз на Българските Художници, намиращ се на ул. Шипка 6. Там на 4-те етажа са разположени поне 3 изложби. До тук разхода ви е едно билетче за метро, рейс, тролей или трамвай. На близо се намира Национална Галерия за Чуждестранно Изкуство. Това, което трябва да знаете е, че в Понеделник Входа е свободен. НГЧИ работи от сряда до понеделник от 11 – 18.30ч., а във вторник е почивен ден. Все още балансът на вашата сметка е едно билетче за градски транспорт. В района се намира Национална Художествена Галерия. Тя е поместена в Царския дворец и освен постоянната експозиция, текущите изложби, етнографската част, можете да разгледате и архитектурата на сградата. Тук няма ден на „отворени врати”, но входа е символичен - 2лв. Освен това комплекса е част от инициативата Нощта на музеите, така че на 15-ти май, след като изтече работното време 10-18.30ч., можете спокойно да влезете безплатно и да се насладите на прекрасното българско художествено наследство. В Националния природонаучен музей посещението ще ви струва между 2 и 4 лв /в зависимост дали сте студент или не/. От другата страна на булеварда се намират Софийска Градска Художествена Галерия и Националния Археологическия Музей. В СГХГ има три зали на два етажа и няма входна такса. НАМ е едно много интересно място, което трябва да посети всеки българин. В него са разположени златните съкровища, намерени по българските земи. Уникални и без аналог, с история на някои от екпонатите над 5000 години. Напълно безплатно можете да влезете в музея всяка последна неделя от месеца. През останалото време от 10 до 18ч. входа е 10лв. Също така свободно можете да влезете на 15 май - Ноща на музеите най-късно до полунощ. В близост, на улица Раковска е разположена галерия „Райко Алексиев”, която е част от СБХ. Там също можете да влезнете без това да намали дневният ви бюджет.

Ако сте разгледали всички експозиции, които са ви интересни, можете да обърнете внимание на обкръжаващата ви градска архитектура. С изненада и удоволствие можете да откриете доста интересни решения от началото на миналият век. Някои от тях вече са в доста лошо състояние и чакащи пълната разруха, за да може на тяхно място да се издигне нова и неподходяща откъм стилово решение сграда. Други имат късмет, като бившето Китайско посолство, и „доживяха” така нужната реставрация. Така че носете си фотоапаратите и симайте, защото може и да нямате друга възможност да видите част от тази история. Това също няма да ви струва нищо.

И така неусетно преминаваме към втората част от плана за добро изкарване с минимум средства или направо безплатно – КЪСЕН СЛЕДОБЕД И ПРИВЕЧЕР. Всички знаем, че чуждестранните посолства у нас имат и културни институти, където се провеждат много интересни мероприятия, представящи културата на дадена страна. Така например тази седмица минава под знака на испанското кино и чешката късометражна анимация и двете напълно безплатни в центъра на София. Зала „Люмиер”, намираща се в Националният Дворец на Културата даде пространство на ХVІІ седмица на испанското и ибероамериканското кино с вход свободен благодарение на Испанското посолство и управата на НДК. От понеделник до неделя 16 май всеки ден има по няколко прожекции от 14.30ч до 21.30ч. В Чешкият културен център на 11-ти и 12-ти май се състоя FAMU Film Fest. През двата дни от 18 – 21.30ч. имаше представяне и прожектиране на Катедра „Анимационно творчество”.

До тук информацията е напълно достъпна и може да се намери с няколко клика по клавиатурата и на touch pad-а. Нещо любопитно. Оказа се, че медиите у нас са повече от зрителите и всеки от нас познава по някой журналист или медийно ангажиан приятел. Така че и на кино можете да отидете безплатно. Стига вашият човек да се възползва от поканата на филмовата къща, представяща новия си филм. Ще опитате малко хапки, вино и ще гледате филма преди всички останали. По същият начин можете да се озовете на модно ревю, промоция на нов клип, абум или заведение.

След малко кетъринг и поредния американски блок бастър вече сме в третата част, когато е ВРЕМЕ ЗА ПИТИЕ след 21.30ч. Естествено всички барове са достъпни за всеки, които има желание. В повечето от тях цените са близки и не много високи. Кафе, безалкохолно можте да пиете на стойност от 2 до 5лв., ако вече сте пили кафе и имате нужда от бира, Martini, Whisky или друг концентрат, ще ви струва от 3.50 до 5лв. Освен обичайните барове, някои нощтни клубове започнаха интересна инициятива с организирането на тематични вечери през седмицата. Така аз се озовах в Китай, слушайки местен chill out, заобиколена от маски и фотоси, харектерни за тази страна, докато пиех чай с приятелка в приятната атмосфера на Culture Beat Club.

И така, за да сте в приятна компания и добра обстановка с актуална тема за разговор са необходими: 0лв желание + 2лв. за билетчета за градски транспорт в двете посоки + 0лв свободно време + 0лв. галерия + 0/3лв. музей и поне 5лв за топла напитка или алкохол = 5/8лв.


Докато се усетите е станало полунощ. По-сериозният разход идва с настъпването на нощта и практикуването на CLUBBING-а или четвъртата част от нощта. Една част от клубовете са с вход. Само един от тези, които аз знам и посещавам, включва консумация в куверта. В Ginger срещу 5лв, за да влезете, имате избор от няколко вида алкохол и енергийна напитка. Ако искате да се слеете с известните и богатите и да слушате хубава музика, си пригответе между 8 и 10 лв за вход в Mascara, Chervilo, Yalta, Culture Beat и между 4 и 10лв за консумация. На хубава музика и добро парти можете да се насладите и без толкова блясък и вход на места като Mood, Jackin Bar, Briliantin, Toba&co. Pop Art Club и Twins имат дни с и без вход и също можете да си прекарате приятно и да потанцувате.

Местата и цените, които споменавам са изпитани и доказани лично с качество на обслужване, музика и алкохол. Сами преценете за колко части от изброените можете да отделите средства и колко ще ви струват. Всичко зависи от това колко пиете и къде искате да завърши вечерта ви. Аз знам и ви пожелавам приятни дни и нощи и все някъде ще се засечем. =^_^=

Няма коментари:

Публикуване на коментар