събота, 15 май 2010 г.

Тази седмица в София ....
В чешкия културен център се проведе FAMU Film Fest. Два дни анимация, късометражни филми. Зрителската аудитория - студенти, любители на аниме жанра, професионалисти и случайни. Първият ден бе представена Катедра „Анимационно творчество” с тема „Началото” от 18ч. и „Съзряването” от 20ч.
Вторият ден в първата част се излъчиха наградените филми от 2009г., а във втората домакините направиха премиерата за България на пълнометражния куклен филм „На тавана или кой днес има рожден ден”. Да си призная бях малко предубедена относно съчетанието кукли, анимация и 90 мин., но за моя изненада не усетих кога мина час и половина. Увлекателна и приятна приказка за доброто и злото. Интересни персонажи, вдъхнали живот на стари играчки, куфари, прахосмукачки и бюст на партиен лидер. Ефектите бяха неизменна част от цялостното впечатление и внушение. Водата, тъмнината, дъжда, облаците бяха много идейно пресъздадени от чаршафи, индиго, възглавници и пух.

Режисьор е чехът Иржи Барта, който е работил с колеги от Словения и Япония. Филмът взима няколко награди от различни конкурси. За най-добра художествена творба на фестивала „Чешки лъв 2009”, най-добър пълнометражен филм на Международния детски кино фстивал в НЮ Йорк, наградата на чешките филмови критици „Kristian” в категория „Анимационна творба” на “Febiofest 2010”. Сред отличята е и това на японския медиа арт фестивал, проведен тази година, както и голямата награда на първото издание на Международния кино фестивал за деца в Букорещ “KINOdiseea” 2009г.FAMU е създадена, като част от Академията за изпълнителски изкуства в Прага през 1946г. Това е пето училище в света след

Няма коментари:

Публикуване на коментар