неделя, 25 юли 2010 г.

„От & За”


Сюрреализмът е пресъздаване или въплъщаване на подсъзнателните вълнения чрез знаци и символи. Дали в проза, музика или картина, идеята е в освобождаването на първичното, натрупаната емоция без задръжки и табута. При художниците, говоря за тях поради по-обстойни впечатления, това е вид психоанализа на душевното им състояние. Емоционалната обремененост, която носят, излиза от дълбините, в които е притисната и държана с години, и бива описвана посредством странни сюжети. Основното, което отличава сюрреалистичните художници при избирането на елементите в композицията е собствената им психопатология. В този стил нанасянето на боята е равномерно, фино, еднопластово. Цветовете са наситени, а като цяло има фото реалистична завършеност. Естествено и тук има течения и изключения. Така например Пабло Пикасо, Мата, Ман Рей, Макс Ернст, Алберто Джакомети, Ханс Белмер. Последният е белязан от „Куклата”. Произведението, ако оживее, ще е природно недоразумение. Този изрод /не намерих по-меко определение/ е външния, крайния израз на едно нездраво еротично желание не, а по-скоро изгаряне, породено и насочено от и към неговата непълнолетна петнадесет годишна братовчедка Урсула. Въпреки това той, както и много други артисти от периода на Третият райх, има ясна позиция спрямо политиката на империята.За да не подпомогне по какъвто и да било начин държавата, Белмер прекратява дейността си на графичен дизайнер и следващата година се съсредоточава върху изкуството.

Но, може би, започвайки да пиша тези редове, подтикната от собствените си психопатологии, трябваше първо да цитирам определението на Андре Бретон за сюрреализма, според когото най-чистият вид на направлението се разпознава по следното:

„Най-простото сюрреалистично действие се състои в това да излезеш на улицата с револвер в ръка и да стреляш на посоки в тълпата колкото можеш повече. Всеки, който никога не е изпитвал желанието да се разправи по този начин с унижението и затъпяването, явно сам принадлежи към тази тълпа, а собственият му корем е на нивото на куршума.”.А може би това е добър завършек за една статия, посветена от и за красотата на демоничния ум.
Тук проличават менталните лутания на творците от края на 19 до средата на 20 век. В периода много от тях, търсейки различни екзистенциални въпроси и отговори, изучавайки себе си и света създават направления, манифести влизат и излизат от и в многобройните групи на кубисти, сюрреалист, супрематисти, лучисти, дадаисти и дузина други исти или изми.До сюрреалистични срещи, сюреалистично ми е Маяps: - Психопатологията е дисциплина, имаща за предмет изучаването на разстройствата на поведението, съзнанието и общуването...
- Германска империя е официалното наименование на Германия между 1933 и 1945 г. През този период страната е наричана в историографията също Нацистка Германия или Третият райх.

Няма коментари:

Публикуване на коментар