неделя, 26 септември 2010 г.

За графитите и хоратаПоп, Поп Арт, Паркур, Хек, Блейд, Beat box, Графити, Графити крю или няколко от термините съпътстващи и олицетворяващи съвременната градска култура. Форма на общуване, изразяване заявка за нещо различно или движение в буквален смисъл всички те са обвързани със street поколението. И къде другаде освен на улицата можеш да получиш лесно и достъпно неформално общуване. Площада е мястото където се виждаш с приятели, познати, хора. С някои от тях намираш общи интереси, с други откриваш нови гледни точки, трети са случайни и неусетна част от бъдещата ти личност. Всяко едно общуване алтроистично или интровертно или визуално или вербално е важно и носи съответен манифест.

26. ІХ. 2010:

Най-емоционалната част от тази култура са графитите. В ярките си цветове, езика на комиксите изрисувани върху стени на сгради, метрото, автобуси, трамваи, тролеи, улицата те са атрактивни и успяват да предизвикат интереса на медиите и обществото. Понякога графитите носят и интерпретират социални и политически послания. Те се свързват с underground-а, hip hop-а и B-boying-а - живот, който остава скрит от обществото. Графитите са използвани също за отбелязване територия на уличните банди.

Обикновено са изпълнени със спрей, но могат да се използват и бои. Въпреки, че са част от неформалната градска култура, първообраза им е още в праисторията - скалната живопис. Името graffiti идва от италианското graffiare - одрасквам, набраздявам някаква повърхност.

Няколко години по-рано:Първият фестивал Meeting of Styles (MeetingOfStyles.com) се е състоял в началото на 90-те години във Висбаден, Германия. През 2000 г. той става международен.
Нещо подобно се провежда и в София от няколко години. С разрешението на общината оградата около остатъка от паметник при НДК дава сцена за легална изява на българските underground артисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар