петък, 12 ноември 2010 г.

„Градът, без който не можем” – продължение


В средата на окомври на Арт моста при НДК бяха разположени голямоформатни репродукции на карикатурите от международната изложба „Градът, без който не можем”. Тогава ви казах, че оригиналите ще бъдат показани в Градската галерия, където ще протече и конкурсната част. Не присъствах на избирането на призьорите, а и не знам дали е имало официално такова, но минах през СГХГ във вторник и разгледах. Имаше нови картини, които не видях на Моста, като тази на иранеца Фархад Бахрами Рейкани и на китайския художник Цханг Уей

До сега не бях обръщала внимание на карикатурата като жанр у нас или в чужбина. Изложбата определено предизвика интереса ми особено към иранските и китайските участници. Много силно впечатление ми направиха подборът на подтемите като част от основната - „Градът, без който не можем”, фигуралното оформяне на пространството, професионалното изпълнение и цветовия подбор. Колкото повече се докосвах до оригиналите, толкова повече въпроси възникваха в мен.

Оставяйки настрана изключителните произведения, утанових, че има две 1-ви, две 2-ри и едно трето място. Когато попитах момчето в залата – кой е бил в изборната комисия, на какъв принцип са определени наградените произведения, защо се дублират първо и второ място - отговорът бе, че галерията само предоставя изложбеното пространство и не могат да ми отговорят, разполагат единствено с прес листи. Те обаче не дават нужната информация. Аз разбирам, че и тези хора просто работят там и трябва да работят нещо и някъде, но докато просто някакви хора само трябва да работят някъде и други, които смятат, че там им е мястото, но не си вършат задълженията, няма да имаме адекватно отношение не само в сферата на изкуствата, а и в останалите. Не разбрах нищо за участниците, но пък прочетох, че журито е „селектирало 78 автора от 29 страни с общо 96 карикатури”, а са били предоставени „386 творби ... от 50 страни”.

Въпреки това благодаря за хубавата изложба на организаторите от секция „Карикатура” при Съюза на българските художници, FECO – България, като част от Федерация на европейските карикатуристи, SRN – България /Организация за защита правата на карикатуристите/, и със съдействието на Столична община. И си пожелавам следващия път да са по щедри откъм информация.

Ето и наградените: 1-ва награда - Павел Кучински от Полша и Сергей Семендиев от Украйна; 2-ра награда – Муса Гюмюш - Турция, и Борис Еренбург – Израел, и 3-та награда е присъдена на Владимир Ненашев от Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар