понеделник, 22 ноември 2010 г.

„Цвят Хаити” на Иван Филчев


В понеделник ( 22. ХІ. 2010 г. ) в една сравнително млада галерия, която аз много харесвам, се откри благотворителна изложба с фотоси от Хаити.

„Цвят Хаити” е заснета от оператора на БТВ Иван Филчев. Тя е организирана със съдействието на медията, в която работи и УНИЦЕФ. Снимките са правени преди няколко месеца по време на служебна командировка. Идеята за благотворителна изложба сама по себе си е прекрасна и похвална особено във времена на криза. Събраните средства ще отидат за българските деца, на които и Великолепната шесторка помага. Да се надяваме, че ще има хора, които наистина ще проявят благотворителност и ще откупят изложените произвения.

Също така, те трябва да проявят и снисхождение, защото няма друга причина тези фотографии да бъдат купени.

Опитах се през изминалите няолко часа да намеря възможно най-мекия тон, с който да опиша впечатленията си. Може би не успях, вероятно ми липсва пълнота на речника или благородство!!!Всъщност ако не беше благотворителната идея, едва ли някой щеше да остане доволен от посещението. Ще пропусна коментар върху заглавието и ще мина върху съдържанието, а то ... Трябва да предположа, че операторът от БТВ не е имал служебен фотоапарат и е снимал с така наречените сапунерки, защото качеството е ... е ми няма такова, освен това и не може да се каже, че е избрал акценти с някяква цел. Маркери, които да покажат трагедията на хората след бедствието или как го приемат, или как се борят с проблемите след разрушителното земетресение, или дори цветът, който се споменава в заглавието. В общи линии снимки, снимани напосоки и набързо – жалко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар