петък, 3 декември 2010 г.

„Когато нямаме пари за друго даваме ги за култура”

Във вторник в ирландското посолство бе представена новата книга на ирландския писател Джак Харт „След багера”. В последно време изпитвам непреодолимо желание да се запознавам с нови автори и стилове. След години на специализирана литература дойде момента да наваксам и с художествената такава. Естествено за мен Ирландия е неоткрита територия и това събитие бе изключително интересно. Оказа се, че домакините бяха поканили самият писател, а той бе очарователeн оратор. Не говори дълго, изказа благодарност на поета Любомир Левчев, по чиято покана през 2001г за пръв път е бил в България. Нарече го световен автор и един от най-добрите в цял свят. В заключение прочете част от разказ.

Трябва да спомена, че домакините бяха оставили двуезични копия от същия откъс на столовете за всички гости. Може би в този момент съм в ролята на фенка, но г-н Харт бе така любезен да се подпише на книгата, от която издателите се погрижиха да има достатъчно и я предлагаха с намаление.

Събитието бе открито от Негово Превъзходителство Джон Роуън – посланик на Ирландия у нас. Това което той каза ме впечатли силно и съм сигурна, че го мислят и правят – „Когато нямаме пари за друго даваме ги за култура”. След това мога само да добавя няколко кратки бележки за автора. Джак Харт е написал сборниците с разкази "Мърфи в подземния свят" -1986, "Птиците и други истории" -1996, "Изпод Гоголевия нос"-2004. Негов е и провокативния роман "Размишления в катраненото буре", издаден за първи път на български, а не на английски език през 2007г. Книгите му са тиражирани от на издателство „Алтера”. На представянето присъстваха преводачът Вергил Немчев и главният редактор Надежда Радулова. Оказа се, че преводът на книгата „След Багера” е номиниран за престижната награда присъждана всяка година за превод „Кръстан Дянков”. Награждаването на което присъства и автора се проведе на 1 декември в Американският център на пл. Славейков 4А.

Няма коментари:

Публикуване на коментар