понеделник, 27 декември 2010 г.

"Божествена комедия" или "Ад"-ът на Салвадор Дали

Последният понеделник от месеца е и се отправих към Галерията за чуждестранно изкуство. Ще поясня за тези, които не знаят. Това е времето, в което безплантно можете да посетите това културно средище. Да се насладите на постоянната експозиция от международни автори и на гостуващите изложби, както направих аз днес. Повода е световното турне на Салвадор Дали, започнало тук в София на 17 ноември. Любителите на сюреалиста могат да го видят до 15 януари 2011.

Събудих се, а на вън бяло. Снегът превзема света ми. Обгръща кащи, улици, дървета, коли, хора. Пътят бавен, хлъзгав, но приказен като в картина на Огнемир Киров - „Ал. Невски” или Карлтон Уигинс - „Зимен ден на 5-то авеню”, Никола Петров - „София зиме” или „Зимна улица в Париж” на Мерио Амельо и какво по завладяващо от руски „Зимен пейзаж”, Игор Медведев. И така унесена от фееричността на сезона стигнах до сградата. Вътре ме посрещна един друг свят – реален в нереалноста си и обсебващ в символиката си.

Една прекрасна излжба на Салвадор Дали в галерията за чуждестранно изкуство. Посветена на „Божествена комедия”, включваща „Ад”, „Чистилище” и „Рай”, тя представя изумителните творби на испанския художник. Изпълнена в цветна гравюра на дърво, експозицията показва изключителна технка на един от най-добрите и известни сюреалисти в света. Между отделните цикли от картините са поместени две редки издания. Едното е на „Ад” на Данте, издадена за първи път у нас през 1906г. тя съдържа 76 илюстрации на Гюстав Доре, преведена от К. Величков. Другата е La Divine Comedy от 1964г, чиито рисунки са на Салвадор Дали. Към изложбата има мултимедия, включваща единадесет филма: Салвадор Дали в Ню Йорк, Салвадор Дали и Мухите, Психоанализите на Салвадор Дали, учебен филм Салвадор Дали курс по живопис, Салвадор Дали интервю от 1963 г., Салвадор Дали рисува някои от най-добрите си творби, Портрет на Салвадор Дали (фотографии и живопис), Савадор Дали „Светата Библия”, Салвадор Дали „Божествена комедиа” и Андалузкото куче.

Екстравагантен в живота и изкуството Салвадор Дали е завладяващ и обсебващ. Не знам дали ексцентричността му е вроден артистичен талант или е поза/ стена, с която надраства, преживява и превръща в шедьовър наследената семейна обремененост.

Направи ми приятно впечатление факта, че докато съзерцавах произведенията и гледах филмите, много хора посетиха експозицията. Различни по възраст и вид – чужденци, млади, стари, рокери, ученици, студенти, пенсионери. Реших, че момента е подходящ да благодарим на галерията за чуждестранно изкуство, че е оставила възможността веднъж месечно безплатно да я посетим. За много хора това е единствената възможност да се потопят в света на изящното и прекрасното.


Няма коментари:

Публикуване на коментар