петък, 15 април 2011 г.

Биeнале за илюстрации Братислава

Интересна гостуваща изложба можете да видите на третия етаж от Изложбения център на Шипка 6. Там са подредени Наградените между 1967 и 2009 автори от Биеналето на илюстрацията, Братислава. Събитието е под патронажа на посланика на Република Словакия в България н. пр. г-н Карол Мистик съвместно с Българския културен институт в Братислава и БИБИАНА – Международен дом за изкуство за деца.

Историята на конкурса започва през 1967 г. Негов основател е д-р Душан Рол. От самото начало организаторите имат предимство. Те не само създават условия за представяне на най-добрите произведения от страни с богата книжовна култура в областта на илюстрацията за деца, но същевременно се предоставя на илюстраторите от различни страни възможност да представят своите произведения на специалистите и издателствата. За Биеналето обаче е най-важно да привлече вниманието на детския зрител. През 43-годишното му съществуване са се представили 6507 илюстратори от 103 страни с 52 777 оригинални илюстрации и повече от 8 000 книги.

Биеналето на илюстрацията Братислава се провежда под патронажа на ЮНЕСКО и Международния съюз за детски книги с подкрепата на Министерството на културата на Словашката република през септември – октомври на всяка нечетна година. Част от БИБ са и театрални и творчески работилници.

Членовете на Международното жури са от 6 до 12 души, представители на различни страни, континенти и култури. Журито разпределя 11 престижни награди – Голямата награда БИБ, Златната ябълка БИБ (5 бр.) и Плакет БИБ (5 бр.). Освен това се присъжда и Почетна грамота на издателство за значителен принос в издателското дело.

Авторът, който получи Голямата награда БИБ, става автоматично член на журито при следващото издание на БИБ. Получава и право на самостоятелна изложба през следващото Биенале на илюстрацията.

БИБ сформира и детско жури, което връчва своя награда.

БИБИАНА, международният дом за изкуство за деца, организира първите изложби и съпътстващи програми от 1987. Организацията има богата и разнородна дейност, свързана с Биеналето на илюстрацията, Братислава. Постепенно тя се разширява, превръщайки я в модерна институция, която подпомага развитието на професионалното изкуство за деца.


Няма коментари:

Публикуване на коментар