вторник, 3 май 2011 г.

Тази седмица в София …


И по-точно вторник късният следобед бе изпълнен с културни събития. Наложи се да направя стегната програма, която да спазя със спортна дисциплина и благодарение на станалите традиция закъснения, да успея да посетя всичките планирани мероприятия. Започнах с галерията на Шипка 6, където на последния етаж е поместена една изключителна изложба на скулптора Никола Диков. Задължително трябва да се види и побързайте, краят й е на 8-ми май. Той, за разлика от много други негови колеги, присъства от първия до последния ден в експозиционния център и можете да се запознаете с него и лично да поговорите. Това направих и аз.

На третия етаж днес се откри една благотворителна изложба изключително скучна по съдържание.

С много по–добро впечатление ме остави следващото ниво от сградата, в което можете да видите какво сънуват българските художници. Забавлявах се, гледайки кривите и стимулирани преживявания и страхове на следващото поколение. Първият етаж бе в процес на куриране и през вратата изглеждаше обещаващо.

От СБХ отидох в Академията, където в 17.30ч се проведе - Отворен клас. Светът, видян от кино и Куратор, една професия, една страст. Лектор бе Доминик Пайни. Той е продуцент, куратор и преподавател („Екол дю Лувр”). От тази лекция разбрах с колко безумни неща могат да се занимават французите, когато решат да се правят на важни. Пример: правят се години наред изложби с основна концепция на куратора да напише под произведението на изкуството заглавието на съответния предмет и името на автора !!! Имах въпроси, но не можах да ги задам.

Следващата точка от моята програма галерия „Париж - Москва”, стана домакин на живописеца Христо Христов. При него мистичното бе водещо и изразено чрез няколко пейзажа и множество коне в различни цветове. Сакралността се загатваше от използваните наситени и плътни цветове. Движението във фигурите на тези толкова символични животни бе изпълнено с напрежение и сила. Малка, но странно въздействаща изложба. След скучната лекция в НХА това бе добър преход към галерия „1908”.

Там ме посрещна сладка и нежна изложба, преливаща от носталгия по една отминала романтика. „Girls like cards” ще ви зареди с настроение, ще ви върне десетилетия назад. Във времената на винилените плочи, големите кожни куфари, широките поли до колената, френските прически и подражанието на филмовите звезди от 60-те.

Края на тази моя обиколка дойде с посещението на вторият етаж на градската галерия. Там днес бе отбелязано началото на поредица от артистични прояви, обединени в концепция и заглавие Paper Art Fest. Това, което мога да кажа на този етап е: международно участие, различни по вид, изработка, форма, стил, цвят и ... произведения. Добро боравене с материала и класно използване на идея и изпълнение.

Е, толкова за днешния дъждовен ден. Идете и вижте сами!

Няма коментари:

Публикуване на коментар