четвъртък, 15 декември 2011 г.

Мантрите на модерните хора

Емоциите владеят и определят живота ни. Липсата на такива означава или определено медицинско състояние, или добре усъвършенствано състояние на покой и равновесие между емоции и мисъл. Много важна част от живота ни е нагласата към него, към средата, в която живеем, ценностите, които градим. Дали те са негативни или позитивни. Реших да проверя как мислят моите приятели и направих проучване. В него задавах три въпроса: Какво е за теб позитивното мислене? Какво си казваш, когато нещата не вървят? Когато всичко върви по план на какво отдаваш успеха?
Първоначално очаквах, че ще има полово разделение при отговорите, но бях изненадана, когато открих, че позитивното мислене се дели на типове, а не на мъже и жени. Почти всички го свързват с усмивката, като знак за добро разположение. Когато си намръщен, означава проблеми и хората го свързват с нещастието. Те инстинктивно бягат от него в опит да се предпазят. Част от отговор бе да си добър с другите, да ги караш да се чувстват удобно в компанията си и да запазваш самообладание при напрегнати ситуации. Оказа се, че секса е предпоставка за позитивно мислене, когато е в комбинация, ако не без, то с незначителни проблеми.
Една от анкетираните приятелки, която винаги е усмихната и с добро чувство за хумор, реагира неочаквано като ме попита, защо се занимавам с щуротии. Запитах се, защо реагира така? Реших, че не всеки намира смисъл в задаването на такива въпроси. Възможно е да е проява на страх от започването на нещо ново. Има хора, които предпочитат да усещат уюта на познатото, това им дава сигурност. Въпреки това влиза в графата на позитивната нагласа към хората, света и живота. Част от усъвършенстването ни е да можем да приемаме другите такива, каквито са.
Една колега от университета каза, че за нея позитивното мислене е свързано със състоянието на духа. Наскоро бе чела Петър Дънов, според когото, ако човек има някакъв талант, мисия или място, животът циклично му предоставя възможност да ги реализира независимо, че в даден момент е пропуснал възможността.
Мислейки по темата и коментирайки с приятели, споделих, че при мен нещата макар и бавно се случват. Сигурно за това господ ми е дал дълга младост, свободен дух и отворено съзнание, за да мога да постигна мечтите си. Само трябва да се науча да слушам себе си, тялото, съзнанието.
За друг това е девиз. Използвайки фрази като: чувствам се добре, с това ще се справя се мотивира. Определяйки се като реалист, той каза, че пейнкилер няма, но винаги има „Но”. В действие влизат думите: жалко, че не се получи, но ще се пробвам пак, ще се постарая повече, за да стане. Поредна изненада бяха думите на една майка. За нея важна част от положителното е доверието към собствените деца. Да им дадеш свободата да избират в най-ранна възраст.
Като извод идва, че част от позитивното мислене е да не се предаваме. Търсейки пътя, да не се отказваме, да не оставяме на негативните емоции да ни завладеят, тъй като те замъгляват съзнанието. Да имаме повече доверие в другите, но не сляпо.
Някои го приемат като философия. Винаги търсят повод за оптимизъм. Ако положението е непоправимо се търси друго развитие. Не се мисли за провала, а за алтернатива. Срещнах и друго измерение на темата. Вярата в Бога, доброто у нас и другите. Тук споделянето бе на човек, който се учи да бъде позитивен. Откровеният отговор, за себична реакция и директно обвиняване на другите не се среща често и буди, у мен, възхищение. Но най-хубавото дойде с осъзнаването и желанието за преодоляване на егоизма и Аз-а. Част от това мнение, е че в живота има добри и лоши периоди и всичко е предопределено. Въпроса е на какво отдаваме значение. Няма да пропусна и типа, който разделя позитивното мислене, което има към случващото с човека и развитието му от това, което става в момента, в държавата. Според него, това е негативно и настроението, енергията, която излъчва е такава, макар че се определя като позитивен човек. Появи се и необремененият тип. Според когото, това което не вреди е положително, но зависи и се определя от различни състояния и неща. Понякога са тъжни, понякога окуражаващи. Мотивацията е, че ни очакват нови, различни и интересни случки, събития, срещи и трябва да продължим.
Какво всъщност определя позитивното ни мислене!? Това са постигнатите резултати и цели. Какво спомага за позитивното мислене - слънчевите лъчи галещи лицето ни, добра дума, вест, цъфналите пролетни цветя, искрящият сняг хрущящ под краката ни, порива на вятър в косите ни, тялото преодоляващо вълните. Когато нещо не е според очакванията ни сме тъжни, недоволни, ядосани. Според Будизма желанието и страданието са свързани и неразделни. Неизпълнението на желанията довежда до страдание. В основата на учението е разбирането за причина и следствие. Миналите мисли, думи и постъпки, са довели до нашето настояще – сега. В този момент ние посяваме семената на нашето бъдеще. Какво означава позитивното мислене – състояние на духа, нагласата на мисълта с която съществуваме и преминаваме през живота. Една от най-разпространените философии в модерния свят е Фън Шуй. Нейната цел е да осъществява хармонизацията на всемирната енергия Ци, като се стреми да привлече и задържи нейната положителна и съзидателна компонента Шън Ци. Едновременно с това променя и отстранява застоялата и неподвижна компонента Съ Ци и се старае да неутрализира вредното влияние на отрицателно действащата компонента Ша Ци. В стремежа си да постигнем спокойствие, хармония и да се заредим с позитивна енергия се обърнахме към източната философия. Пуснахме я в домовете си, реорганизирахме вътрешното пространство, подредихме огледалата така, че да задържим добрата карма. Нов начин за осъществяване на желанията ни и съответно за постигане на щастие в съвременното общество е използването на мантри. Оказа се, че те са като универсален ключ, шперц. В превод означава инструмент на съзнанието. Тези думи създават вибрации, които съсредоточават и вглъбяват произнасящия ги. Мантрите са предназначени за освобождаване на ума от илюзията. Името на една от тях е „Аз съм лек и положителен”, за съжаление не можах да я намеря, но намерих друга стимулираща изкуствата, но това е друга тема. Помнете: думите имат изключителна сила, бъдете внимателни, когато ги използвате. Позитивно Ваша Мая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар