вторник, 21 август 2012 г.

Диша ли София!?


За трета година в столицата се проведе “София диша”.

В три поредни дни на три различни улици бе оформемно така модерното арт пространство или по нашенски място за творчески прояви и демонстрация на занаяти.

Поради факта, че не е ограничен откъм жанрови изисквания фестивала събра артисти от различни сфери.

Едно от тях бе целенето на чаши с бира :)

DJ-и озвучаваха с новите си сетове, изнасяха се представления, представители на street sport марки промотираха стоките си, ръчно изработени бижута от съвсем обикновенни материали се правеха пред новите си собственици, имаше дрехи, феи, шапки за скучни моменти , hand made картички, фотографии, стари книги - нови списания, отдавна забравени тъжни пишещи машини и прашасали телевизори на щастливи собственици.

Рисуваха се графити на найлонови стени и малки по поръчка на клиента. Те всъщност събраха и най-много фенове. Млади, талантливи и изключително приятни представители на субкултурата.

Най-впечатляващо за мен бе, когато попаднах на група представяща "Изчезването на детайла" от архитектурата. Зарадвах се на идеята им, защото като типичен японски турист и аз обикалям улици, улички, преки и булеварди и запечатвам каквото мога от чезнеща София. Прави са. Вижте новите сгради. Толкова са съвременни, че не остана топлина, човещинка и интимност в тях. Поглеждаш ги и няма въображение.

Организаторите на "София диша" от тази година са решили да опитат да включат градът ни в надпреварата за европейска столица на културата през 2019 г.

А ето и събитията с които планират да направят това: Folk Color, Рециклатор, ParkHomeOfArt, Кв.Арт Фест, Лятна и Зимна София диша. С тези инициативите те ще предизвикат софиянци и гости на столицата да излязат и да станат част от танците, музиката, театъра, модаа, изобразителното изкуство подготвени от тях.

Да им пожелаем успех.

Няма коментари:

Публикуване на коментар