събота, 22 септември 2012 г.

Нощ на музеите в Пловдив - 2012


     


     Каква вечер бе само! За 8-ми път се проведе Нощ на музеите в  Пловдив. Държа да отбележа, че съм присъствала на половината и на всичките проведени в София. За тези в столицата се организираме с колеги от университета, но пловдивските по стечение на обстоятелствата посещавам с хора без ангажименти, защото пътуването е около час и половина в едната посока и след 20ч. в съответния ден. 

   Тази година бях сама и си направих кратка програма на места извън стария град, защото другите вече съм ги посещавала многократно. Избрах си локациите по главната улица и не останах разочарована. Имаше много хора местни, от други градове дошли специално за събитието, чужденци, млади, хора на възраст, семейства с малки деца ... много и различни. Имаше улични музиканти, кои организирани, кои излезли да припечелят нещо. Огнено шоу. Интерактивни пана в които зрителите участват с творчески порив или на олимпийски принцип – важно е участието J

     Първото място на което попаднах бе галерия „Аспект”. Пред нея имаше уъркшоп – рисуване върху стъкло. Вътре бе подредена малка, но прекрасна експозиция озаглавена „Интериор - екстериор”. Тръгнах към следващата цел Виваком Арт Хол, където се помщаваше авторския проект Място за плакат. И наистина място колкото искаи!! Тук имаше нещо недообмислено. Много празно пространство недобре използвано и попадайки там оставаш с впечатлението, че си влезнал, за да си вземеш програмата за вечерта. 

    Междувременно една банка се е усетила и съвсем креативно беше отворила врати с импровизирана изложба и музикално оформление пред офиса. Плакат с благодарност към служители и клиенти приканваше гражданите да я посетят. За първи път в историята на лисхварстото се раздаваха жълтици без лихви, обезпечения и дребен шрифт :). Моите поздравления за инициативата. 

   Продължих към следващите дестинации. Оставяйки в страни участници в „Нощта ..” като клуб Грамофон, книжарница „Хеликон” в която имаше щандове с намаления повече от 50%. Радио Пловдив също остана зад мен тъй –като програмата, която трабваше да изнесат на открито закъсня с повече от половин час, а времето не беше подходящо за по-голям толеранс на търпение. 
    Озовах се при проекта на Кенди Чанг „Преди 
да умра”. И както е в живота и на дъската имаше седи от писалите преди, дошлите след тях трили и писали на същото място. За да "бъдем" ние заличаваме несъзнателно или безхаберно предисторията. 

    До американеца Чанг друг чужденец чехът Рихард Лоскот представяше своята радиокомуникационна инсталация. 
    Младият Димитър Солаков който участва с видео инсталация се оказва с няколко много интересни проекта в СВ-то си. Участва в кураторския  проект  на  Ху Ханру   Силата на Съмението” в  Музей Таймс, Гуангджоу, Китай ; в  11то Биенале Куенка, Куенка, Еквадор с куратор Агналдо Фариас; “Силата на Съмнението”, Фото Испания, Мадрид, Испания (куратори Герардо Мускуейра и Ху Ханру) през 2011, проекта му  “Младост” е бил представен наФестивала  Инкюбейт, в Тилбург, Холандия  /2011/.   

     Ще завърша преживяването си със залите за временни изложби на Градската Художествена Галерия. „Звезди във Венеция” това е заглавието на фотографската изложба, която ни представиха уредниците на галерията. Тук се срещнаха Италианската афера с английската аристокрация, френския романтизъм с испанския сюрреализъм и няколко американски бунтари. 
 


    
Няма коментари:

Публикуване на коментар