неделя, 23 септември 2012 г.

Какво е историята без хората!?

             
       Какво е историята без тях, обикновените хора? Обикновени ли казах!? Такива са, но само на пръв поглед. Днес ще ви покажа един от тях. Той се казва Йордан Рангелов и поправя велосипеди. Това обаче не му е достатъчно. Интересува се от история, архитектура, митология и кой знае още колко други интересни неща. Имайки се за „много грешен”, започва да пише манифести. Намерил е и доста авангарден начин да ги сподели със съгражданите си.  Написал е обръщението си върху личния автомобил и е залепил копия от тях върху фасадата на къщата, срещу която е паркирал. Героят на моя разказ се появи, докато снимах една уникална сграда в центъра на Пловдив.  

    
     Вижте само цветовете на флоралните мотиви, лекотата на формите, моделирането на миниатюрните ангелчета, грациозността на кареатидите и реалността на образа на трите вида маски, разположени като разделящ момент на отделните етажи. Обърнете внимание на финеса на извивките на прозорците. Тези елементи допринасят за цялостното феари звучене. Фасадата на сградата е като антична книга, като театрален декор, нужно е само да пожелаеш да го разчетеш. 

    Както стана ясно, тя е и негов дом, с който човекът се гордееше. По думите му обаче над тази прекрасна архитектурна композиция тегне проклятие. Йордан се появи с един слънчев лъч като по холивудските филми с митологични сюжети, неочакван, изненадващ с непретенциозния си вид, светлото лице и пълни очи. Предложи ми малко история и аз докато се осъзная вече беше започнал да разказва, все така непретенциозно и смирено какъвто е и той.Изчезна по същия мистериозен начин по който се бе появил. Най-вероятно неговото присъствие бе нужно и на друг любопитен случаен човек като мен. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар