събота, 10 ноември 2012 г.

Пари, история и култура обединени в "Ние, пазителите"Когато колекционерите и музеите работят съвместно, се получават продукти с високо качество и историческа значимост. Какво имам предвид! В последните 20 години държавните музеи и галерии не купуват произведения на изкуството, а набират такива чрез дарения. При археологическите находки ситуацията е сходна. Те са с много висока себестойност и иманярите предпочитат да ги продават на частни колекционери в страната и чужбина. За предпочитане е когато това става, в пределите на страната, защото шансът да бъдат изучени, макар и нищожен, е по-голям. Проблем се оказва узаконяването на такава колекция. Затова и много ценни находки не виждат изложбени зали, не се радват на вписване в книгите, не са проучени, описани и каталогизирани, нямат репродукции, чрез които да бъдат изучавани. Оказа се, че има място, където този проблем не съществува. В Пловдив има много добър диалог между сдружението на нумизматите и Регионалния исторически музей. На 9 ноември бе открита първата национална нумизматична изложба „Ние, пазителите!”. Това събитие е факт именно заради добрите взаимоотношения между Нумизматично дружество – Филипопол, Съюз на колекционерите в България и Музей на съединението в град Пловдив. Експозицията е и своеобразен апел към бъдеща по-толерантна законова уредба в тази сфера. В тази връзка не случайно е подбрана датата на откриването, а именно навечерието на 10-ти ноември. Ще ви направя съпричастни потапяйки ви в атмосферата:  

                    
      В зала „Съединение” е показана малка част от колекцията „Монетите на Античен Филипопол”, събирана над 45 години. Изложени са монети, монетовидни предмети от Античността, старинните накити от монети, банкнотите, книги по темата, писани през 19 век от български и чужди автори. Интересното е, че могат да се видят монети с уникални изображения, които могат да послужат за събиране на информация за съществували културни и архитектурни обекти. Такава е и монетата, представяща храмът Кендрос, за когото се предполага, че е бил на Джендем тепе. Той е бил посветен на Аполон Кендризийски. Също толкова интересна е и монетата с образа на Херакъл. Той е гол в лявата си ръка държи кожата на Немейския лъв, стъпил най-отгоре на Бунарджик тепе. В по-ново време са монети с номинал 2,5 ст. от 1888 г. и 50 ст. от 1916 г. Но по-добре чуйте информацията от председателя на НД - Филипопол Петър Неделев, който беше така любезен да даде интервю за всички, които не можаха да присъстват на откриването: 
      

Надявам се, че успях да привлека вниманието ви и ще отделите време да посетите прекрасната експозиция, която са подредили Нумизматимното дружество – Филипопол, Съюза на колекционерите в България и Регионален исторически музей – Пловдив. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар