сряда, 14 ноември 2012 г.

Jazz в сряда
      Джаза не се наследява, въпреки, че е със световни традиции и дълбоки следи оставени от музиканти известни дори на хора слушащи други стилове. Оказа се, че той се появява в незнаен момент, където е нужен. Няма значение дали е на прашния тротоар, в задимен клуб, празен хол,  лунно стълбище, под светлините на неоновия град или на морската алея. Това разбрах от разговора ми с Балаж Бади и Даниел Сабо. Двамата млади унгарски джазмени изнесоха концерт в унгарския културен институт. Талантливи и много артистични завладяха публиката със свои композиции, както и с такива на известни унгарски и румънски автори. Заради музиканти като тях прослушах джаз. Музиката им се носеше леко като въздух, меланхолично като есенно листо понесено от вятъра, игриво като врабче подскачащо напред- назад и бурно като планински поток. По време на интервюто разбрах, че като дуо съществуват от пет години. Балаж Бади, който свири на барабани, е завършил специалност джаз. Той е първият музикант в семейството и фюжън-а е изцяло личен избор. 
Даниел Сабо свири на един специфичен и за нашите ширини екзотичен инструмент – цимбал. Той също приема джаза като незнаен повик, самороден без предистория. За цимбала се води спор дали е струнен или ударен. Това е целта на Сабо, да намери мястото му. Той започва кариерата си като изпълнява народна музика. Съдбата обаче има свои планове и среща музикантите преди седем години. И така до днес със сериозна биография зад гърба си те ни пренесоха в техния свят. На моменти романтичен със загадъчните стъпки на мистериозна жена, друг път носена от конски тропот се озовавах в дивия запад, после, изведнъж долавях източни легенди с фин мотив от прасковен цвят. 

      За да не се изгубим в превода допринесе директора на УНК Тошо Дончев, който любезно и търпеливо превеждаше двупосочно български – унгарски.      Балаж Бади се дипломира в Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща със  специалност „джаз”. През последните десет години той е сред елита на унгарския и международен джаз. Първоначално е част от групата Whiteful Band, а през 2004 г. основава Квартет Балаж Бади. Той е преподавател по ударни инструменти, а между  2007 и 2010 е директор на секцията по джаз към Музикалното училище „Д-р Дюла Лаушман”. В момента е преподавател в Художествената гимназия „Звук-Цвят-Пространство” и е член на борда на Съюза на унгарските джаз-изпълнители.
Даниел П.Сабо завършва специалност „етнография” в Будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”. После следва в Музикалната академия „Ференц Лист”,Будапеща, специалност „цимбал”. Той е член на Квартет Балаж Бади, на оркестъра на Денеш Немет, който свири народна музика и др..
      Заради музиканти като тях прослушах джаз, а заради вечери като тази Унгарския културен институт е сред първите в моята класация по отношение на събития и организация. Вечери като тази са правило, а не изключение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар