неделя, 9 декември 2012 г.

Алхимия на ритъма

Последен ден от Панаира на книгата е и последно събитие. Но какво! Определено беше странно и много забавно. Уж представяне на книга, а то излезе интерактивен концерт. Ето за какво говоря. Авторът Мартин Иванов е живял 15 години в Северна Америка. Не само е живял, но е бил действащ музикант и по-точно перкусионист. Той е композирал, бил е диригент интересувал се е от ритъма не само на нотите, а и на живота. Ритъмът като вибрация, като пулс, като дишане. И тъй-като е решил да потърси началото още в древността, преминава през различни учения и философски направления. Това му помага да потърси правилните въпроси, да вземе решения и да понесе последствията им. Те. оказва се. са свързани с вид хуманна дейност. „Алхимия на ритъма” е обобщение на наученото и приложеното от Мартин Иванов. Вместо да преразказва сюжета на книгата, авторът накара публиката да поддържа ритъм. Пляскахме с ръце, тропахме с крака, свирихме с яйца, приличащи на маракаси като звучене. Но не си мислете, че всичко това бе хаотично – не, на стената срещу нас се прожектираше филм с природни кадри и ние водени от диригента озвучавахме кадрите. Имитирахме птици, пеперуди, вълни, тропот на диви животни. Ритъмът беше като живота – понякога забързан, друг път спокоен, равномерен, пресечен по-силен, по-тих, но винаги го имаше. Защото спре ли ритъмът означава, че нечия светлина напуска пристъна си. 
                    
Мартин Иванов завършва Berklee College of Music, Бостън специалност джаз композиция и аранжиране. В University of Memphis и University of Massachusetts се дипломира магистърска и докторска степен по изкуствата и композиция, в С У “Св. Климент Охридски” е магистър по Стопанско управление. От 2001 до 2004 г. преподава композиция, хармония и аранжиране в University of Memphis и University of Massachusetts. 
След петнадесет години по „дивия” запад се завръща в България. Основава Институт за Съвременно Изкуство и Терапия "Либера". Неговата цел е да приложи всичко, което е научил в терапевтични и обучителни програми, както и развитието на социални проекти. Част от тях е Happy Drum или познатата като Ритмология за деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар