неделя, 27 януари 2013 г.

Амадеус 257


      
        Първият ми досег с Моцарт беше в кино „Влайкова” през далечните 80 години на миналия век. Знам, че продукцията е от 1984 г., но не помня кога точно излезе в нашите киносалони. Определено филмът беше впечатляващ от първата до последната минута. Грабна ме и ме държа в напрежение още с началните кадри на умиращия композитор, чиито ноти звучаха с такава сила, че целият салон занемя. Споделям това, защото днес се навършват 257 години от неговото раждане. А на гений като него трябва да отдадем нужното уважение дори с няколко реда. 

     Волфганг Амадеус Моцарт е роден на 27 януари 1756 г в Залцбург. Възможно е дарбата, която има да е наследствена, тъй като баща му Леополд Моцарт е известен за времето си педагог и композитор. Кръщелното име на Амадеус е Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Интересно е, че първите две имена са в чест на Свети Йоан Златоуст. Геният му се забелязва още на невръстните три годинки. На пет вече композира, а година по-късно изнася концерт пред австрийската императрица. 
       Моцарт има изключителен слух и памет и може да изсвири всяко музикално произведение, след като го е чул само веднъж. Импровизира с лекота. Не ползва чернови. Ще спомена и сестра му Ана, която също е много талантлива. Тя свири на клавесин и прави с баща си и брат си няколко турнета из цяла Европа. Публиката му е от елита на обществото - кралица Мария-Тереза, крал Джордж ІІІ, Гьоте дори самият Бах. 
       Волфганг е един от най-известните австрийски композитори от времето на класицизма. Голяма част от неговото творчество е признато за изключително в областта на симфоничната, камерната и клавирна музика в операта и хоровото изпълнение. Сред най-известните му опери са „Сватбата на Фигаро”, „Вълшебната флейта”, „Дон Жуан”. Няма човек, който да не е чувал „Малка нощна музика” дори и като израз. 
     В известен смисъл може да се каже, че Моцарт има голям късмет, защото по това време музикантите не са на почит и църквата определя правилата за стил в музиката. Операта е тогавашния вариант на кръчма и посетителите наблягали на пиенето, а не на музиката. 
      След години Амадеус заминава за Виена, където остава до края на живота си. Там по поръчка на император Йозеф ІІ пише операта "Отвличане от сарая". Тя жъне огромен успех и бива поставена във всички немскоезични страни. Моцарт се сприятелява с Йозеф Хайдн, за когото създава шест знаменити струнни квартета. 
        Волфганг Амадеус Моцарт има един брак и избраницата се казва Констанца. Тя не е красива, но е добродушна и се грижи за съпруга си. През по-голямата част от брака боледува или бременна и често дълго време е на легло. Имат шест деца, но само две от тях остават живи. 
        Волфганг Амадеус Моцарт умира на 35 години на 5 декември 1791 г. след кратко боледуване. През целият си живот той има проблеми със здравето. Години наред се разпространява съмнението, че е отровен от Антонио Салиери, заради професионална завист. Това предположение е отхвърлено от изследователите, според които най-вероятната причина за смъртта му е изтощение и бъбречно заболяване. Според едно антроположко проучване върху черепа на Волфганг Амадеус Моцарт са открити следи от черепно-мозъчна травма. Заключението което прави професора, който го е изследвал е, че костите не са зараснали правилно и е вероятно това да е причинило вътрешни кръвоизливи и инфекции. Съчетани с бъбречната недостатъчност са възможна причина за смъртта му. 
         Тъжен е фактът, че композиторът е погребан в общ гроб. Съпругата му Костанца моли император Леополд II за пенсия и организира поредица от концерти с музика на покойния. С помощта на втория си съпруг през 1826 г. успява да публикува биографията на Моцарт. 
         Ще завърша с нещо съвсем ново и любопитно. Оказа се, че експерти са разчели надпис на вид табакера от 18 век, която се намира в къщата музей на Волфганг Амадеус, според който портрета на кутията е първият и достоверен облик на композитора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар