сряда, 16 януари 2013 г.

Един класик на 413 - Педро Калдерон де ла Барка.

       На 17-ти януари се навършват 413 г от рождението на испанския драматург Педро Калдерон де ла Барка. У нас са преведени само няколко от неговите произведения сред които "Лекар на своята чест", "Непреклонният принц", "Невидимата дама" и "Животът е сън".
        Като типичен испанец пълното име на Барка заема почетните два реда – Педро Калдерон де ла Барка и Бареда Гонзалес де Хенао Руиз де Бласко и Ринаньо. Роден в Мадрид през 1600–та година той има динамичен и много драматичен живот. Баща му е испански благородник и държавен ковчежник, но умира, когато Барка е на 15 и отглеждането му е поверено на свещенически орден. Нещо което не му е присърце и той тръгва на своята мисия, която го отвежда до Мадрид. Там печели няколко театрални конкурса в чест на Свети Исидор. „Любов, чест и власт“ е първата играна негова пиеса, чиято постановка е поставена и в Кралския дворец.
         Бил е войник и за проявена смелост и бойни заслуги му е присъдена специална пенсияЗнае се, че има син Педро Хосе, чиято майка умира скоро след раждането и  детето е  поверено на грижите на сина на брат му. Малко преди това умира брата на писателя. Вероятно, заради тези събития Барка  се връща към духовенството и става монах в ордена на Свети Франциск. В този етап от живота си той спира със светските пиеси и прави няколко религиозни. И в тях се проявява интуитивния усет за злободневните проблеми. "Военни поръчки" и „Вавилон – истински и мистичен“ са разследвани от Светата Инквизиция, като последната е забранена за няколко години. Един от най-влиятелните проповедници Хортензио Феликс Парависино, заклеймява стила на Барка. Разбира се темпераментния писател си отмъщава създавайки произведението „Вечният принц”, където осмива речитатива на духовника. 
        Таланта на Барка бива признат от крал Филип IV, който го прави рицар на Ордена на Сантяго. Получава званието почетен Капелан. Последната си пиеса пише малко преди смъртта си и тя е в чест на сватбата на Шарл ІІ с Мария Луиза Орлеан озаглавена „Хадо и Дивиса Леонидо и Марфиса“. На 25 май 1681 година великият драматург напуска земният си път в пълна нищета въпреки високия си социален статус и кралско благоволение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар