понеделник, 11 март 2013 г.

На 17 ти март ирландците честват своя национален покровител Св. Патрик


         На 17 ти март ирландците честват своя национален покровител Св. Патрик. По този повод на 16 март се организира Бал в Хотел Хилтън София. Кой е Свети Патрик? Той е келтско-британски християнски мисионер живял между 390 и 460 година. Много неща около неговия живот са неизвестни, а тези които се знаят има разминаване в датировките, но в общи линии историята е следната. Израснал е в семейство на свещенослужители. Между 14 и 16-та си година е отвлечен от ирландци. След като успява да избяга той отива в Галия и става свещеник. През 432 г. се завръща в Ирландия с епископски сан и мисия да покръсти местното население. За тридесет години той създава много училища и църкви и става обединител на духовността. Свети Патрик използва трилистна детелина, за да обясни по-достъпно Светата троица. От тук и зеленият цвят на панделките и дрехите които се носят на този ден. Организаторите на въстанието от 1796 - 1798 г. решили войниците да носят зелени униформи, за да привлекат хората на тяхна страна и да се освободят от господството на английската аристокрация.   
По повод Денят на Свети Патрик и балът който ще се проведе зададох няколко въпроса на г-жа Сибил Рейнолдс организатор на събитието. 
 
От кога се празнува денят на Св. Патрик във вашата страна?
     Денят на Св. Патрик е отбелязван в Ирландия в продължение на стотици години на 17 март. Дата съвпада по време с гладния сезон на Великия пост, но на Деня на Св. Патрик забраните срещу яденето на месо се отменят. Ирландците празнуват техния светец покровител с танци, пиене и угощения на празничната трапеза слагайки на нея бекон и зеле.
Едно от най-разпространените чествания на Деня на Св. Патрик е  парада в негова чест. Той обаче не започва в Ирландия, а в Америка. За първи път в Ню Йорк на 17 март 1762 г. бива организиран с помощта главно ирландските войници, които са били на служба в английската армия. Парадът помага на военнослужещите там да се  свържат с ирландските си корени и техните колеги ирландци.
 Кой пореден е този бал организиран от ирландското посолство у нас? 
    Това всъщност не е събитие на ирландски посолство.
Деня на Св. Патрик се празнува тук, в София, повече от 12 години. Балът се организира от доброволци от членовете на ирландската общност. Това ще бъде третата година под настойничеството на Irish Bulgarian Business Network (IBBN).
 Какво включва програмата?
     Програмата започва в 18.30 ч. с прием и напитки. Вечерята ще бъде сервирана в 19.30 ч., последвана от томбола, търг и танци. За забавлението ще се погрижат от The Rythem Boys Band и местна група представяща ирландски танци.
 Има ли известни личности сред гостите като: артисти, творци, музиканти, спортисти, посланици, политици?
     На Бала ще присъстват някои личности от света на спорта и гости от дипломатическия корпус. 
 От къде и как може да се купи билет и да се заяви участие?
    Билетите се закупуват чрез мен – необходимо е да изпратите електронно писмо до мен на адрес sibeal@reynoldszone.com и аз ще предоставя повече подробности за процеса на плащане и потвърждение за резервацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар