понеделник, 8 април 2013 г.

Вихрони Попнеделев - три юбилейни изложби


Тази година проф. Вихрони Попнеделев чества своя 60-годишен юбилей. По този повод няколко галерии направиха изложби с негови картини и керамика. Инициативата бе подета от столичните Art Alley и Средец, където се събраха много приятели, почитатели, студенти и разбира се медии.

Художникът се появява изключително рядко последните години и всяко негово представяне предизвиква изключителен интерес. Житейският и творческият път на Вихрони тръгват през 1953 г. в град Пловдив, където е роден. Между 1968 – 1972 учи в художественото училище в Казанлък. От 1974 г. е студент в НХА, София. Там през 1979 г. завършва профил живопис. Следва специализация във Франция, което време със сигурност е повлияло по отношение на стил, цвят и нанасяне на мазките. Съосовател е на групата за авангардно изкуство „Градът”, която съществува през 1986 -8 г. част от нея са имена като Греди Асса, Андрей Даниел, Недко Солаков, Божидар Бояджиев и изкуствоведа Филип Зидаров. През 1995 г. става доцент в НХА, а през 2001 г. защитава професорска титла пак там. 

След Софийските галерии на 5-ти април негови произведения показа пловдивската Люнион, която посетих в деня на откриването. В уютното и компактно пространство на галерията бе събран толкова цвят, живот и състояния, че те буквално преливаха от стените й. А автора седеше небрежно близо до входа и с типичната си скромност изглеждаше по-скоро като посетител, отколкото център на вниманието. Като човек, признат от колеги, ценители и изкуствоведи още преди десетилетия, той знае цената на славата и смята, че никой не е толкова велик, защото това лишава от вдъхновение и води до страх.  
Художникът е щедър откъм колори наситени, плътни. Казва, че пресъздава живота такъв, какъвто го вижда без да го разкрасява повече от действителното. Гледайки платната му и лицата на хората около нас е логичен въпросът - какво вижда той, което другите пропускат? На едно и също място ли живеем? Може би имаме нужда от повече позитивен цвят като този на Вихрони, за да си върнем нежността в ежедневието. Професорът работи не само в областта на живописта, но също така добре се справя с текстила и керамиката. Когато е подготвял настоящите изложби е имал намерение да излага само нови произведения, но събитията от началото на годината са върнали спомени и е прибавил картини, с които някога е изразявал протестите си към социални събития. Така естествено идва и  заглавието на серията пластики наречени „Общ портрет на времето”. Такъв Портрет на времето в различните му аспекти ще видите в подбраните произведения.
Няма коментари:

Публикуване на коментар