събота, 18 май 2013 г.

Крепости на територията на България - Траянави врата


     
 Продължава нашето приключение в преследване на крепостите по българските земи. Следващата, която ще разгледаме се намира близо до София и някои са я чували като Щипон, а други я свързват с тунела Траянови врата. Можете да съчетаете посещението й с пътуване към Пловдив или всяка друга дестинация минаваща по магистрала Тракия. За да стигнете до нея трябва да отбиете от магистралата за целта има указателна табела, която няма как да пропуснете. Слизайки от аутобана в следващите 10 км се включвате в машина на времето стъпвайки на Виа Милитарис. Виа Милитарис е един от най-важните пътища от времето на Римската империя. Той води както до прохода Траянови врата, така  и до крепостта носеща същото име. Названието идва от римския император Траян свързван с тях. Като най-ранна дата за съществуването на съоръжението се сочи 3-ти век от новата ера. Има сведения записани  век по-късно от историка Аман Марцелин описващи прохода, като място със стратегическо положение отделящо Илирик със Сердика от Тракия и Филипопол. По това време и Сердика и Филипопол са сред големите и известни градове в стария свят. На прохода е имало римска арка с височина около 18 метра, която е съществувала до 19 век.
      Мястото помни славни битки и победи. Една от тях е тази между византийския император Василий ІІ и младия Самуил, който по това време все още не е цар, но разбива вражеските войски. Крепостта е построена върху тракийско светилище датирано от бронзовата епоха. Тя има формата на правоъгълник в него са поместени монументална сграда, вътрешен двор и приземен етаж. Траяновата крепост има шест входа, три вътрешни кули, две островърхи намиращи се на западната стена. Непосредствено до тази крепостта е имало още две по-малки. Едната на север другата на юг. По този начин е било осигурено пълно наблюдение на целия район. Комплекса е имал водно съоръжение и подземен тунел водещ до подземен извор. При разкопките проведени от проф. Димитрина Джонова през 1985 г. е открита керамика от късната античност, бронзови монети от 6-ти и 7-ми век и съдове за съхранение на храни. Вероятно част от битовите предмети са донесени от кръстоносците. Знае се, че някои от походите им са минавали от тук.
       След падането на България под турско робство името на прохода е сменено с турското Капъджик дервет. Крепостта е изоставена и започва да се руши, къде от времето, къде с човешка намеса. Въпреки това, тя е бастион и свидетел на славните истории на велики исторически събития от древността и средновековието. През нея са преминали тракийски герои, римски императори, кръстоносци и български царе и предводители.


1 коментар:

  1. Много от хората са чували за "Траянови врата", но много малко от тях са я посещавали. А природата наоколо е уникална! Заслужава си определено!

    ОтговорИзтриване