неделя, 19 май 2013 г.

Крепости на територията на България - Маркели



На лов за крепости продължава и вече сме на 8 км от Карнобат. На един от завоите при изкачването гонейки новата част от магистралата за Бургас има емблематичната за историческите паметници кафява табелка с надпис Маркели. Години наред минавах покрай нея и нямах представа какво точно се крие зад името. Миналата година реших да отбия и да видя за какво става въпрос. Попаднах на руини, които навярно преди време са били в процес на разкопки, но сега потъваха в меките обятия на зелената растителност сгушени в недрата на забравата. Нямаше информационна табела представяща мястото и събитията, и единственото което направих е да обходя всичко и да снимам подробно, за да мога колкото е възможно да съхраня, поне за личния си архив. Така, като се върнах вкъщи разрових историческите  извори и мрежата и попаднах на малко, но интересна информация. Крепостното укрепление е съществувало още през късната античност. То е изградено на хълма Хисар, който е в източната част на Стара планина. Мястото е подбрано с цел оптимално наблюдение и защита. От едната страна е имало крепостна стена, другите две линии са защитавани от естествени природни дадености – река Мочурица и стръмни скални масиви. От кулите е имало видимост на около 40 км около комплекса, като в обзора са влизали няколко прохода сред които Върбишкия, Ришкия и Мокренския. Вероятно по това време релефа е бил различен от днешния, защото докато бях там не можах да различа посочените обекти. Според историците Маркели е имала непосредствена връзка и с укрепените селища наоколо. Вероятно е била основен защитен център срещу чуждите атаки. През средните векове около крепостта са били изградени отбранителни валове, които от далече са сливали съоръжението с ландшафта и са смятани и до днес за най-значимите решения намирани на балканите. Маркели е заемала около 460 декара разгърната площ, а стените и са били с дължина над 500 метра. Комплекса е имал изграден акведукт, който го е снабдявал с вода от реката. На територията на комплекса са намерени градежи на базилика от 6 век, византийска от 9-ти век,  българска църква от 10-ти век, бронзови монети, керамика, мозайки и печати.         
С мястото се свързват и няколко много важни битки. През 756 г. кан Виенех води битка  за защита на границата при Маркели срещу император Константин V Копроним, но претърпява загуба. 36 години по-късно кан Кардам разбива византийската войска водена от император Константин ІV. Тази загуба е била много тежка за императора, защото му се налага да плаща репарации на победителя.
През 811 г. новият кан Крум успешно защитава пределите, като разгромява армията на Никифор Геник. В тази битка императора бива убит. Маркели остава най-голямата и важна крепост и град в района до идването на турците. Предполага се, че е била разрушена около 1371 г. от тях. 

















Няма коментари:

Публикуване на коментар