вторник, 28 май 2013 г.

Отвориха катакомбите на "Света София"

        След дълго очакване и сложни реставраторски действия отвори врати един от най-интересните археологически музеи в София – Катакомбите под църквата „Света София”. Мястото е култово и с древна история. Крепостта Сердика, която е първата поселищна структура на тази територия, е построена от двама римски императори Марк Аврелий и Комод около 179 г. За монументалността на градежа и архитектурата дават сведения разкритите части от стени, сгради и основи. Крепостните стените били високи 10 метра, а кулите стърчали над тях с още 4.
      Днешния храм Св. София е построен върху руините на няколко други сгради. Първо около 2 век е имало римски театър, след това през няколко века са изградени богослужебни съоръжения последното от които едноименната базилика дала името на града София - Света София или Премъдрост Божия. Надградена върху солиден слой история църквата в момента освен действащ храм е и вход към миналото. Преминавайки през него ще можете да видите главния некропол на Сердика и погребалните камери на поколения свещенослужители и мъченици така наречения Мартириум. Те са с различна големина и на различни нива. В някои телата са били полагани отгоре, в други през малък фронтален вход. Ще видите още стени от античните и средновековни сгради. Все пак от 2-ри век насам района се застроява и реконструира. Изложени са няколко предмета намерени по време на разкопките – три пръстена с надписи, стъклена бутилка и две метални кутийки. Изключително интересни ще бъдат мозайките правени към средата на 4-ти век в изградената тогава базилика, която става седалище на Сердикийския събор. В момента те все още са в реставрация и могат да се видят техни фотокопия, но имаме уверението на общината, че през есента оригиналите ще бъдат в експозицията. В момента в една от залите има фрагмент от тях. Тогава ще бъде отворена и гробницата на епископ Хонорий датирана от втората половина на 4 и началото на 5 век.

      През първия месец посещенията в музея са безплатни, като има  няколко екскурзоводи водещи групи от по 6 човека. Работното време е всеки ден от 9 до 17 часа. След 24 юни цената на билета ще е 6лв. За учениците и студентите той ще е символичните 2 лв. Също така един ден в месеца ще има свободен достъп, за да могат хората с по-ниски доходи да посетят това историческо място. Експозиция включва мултимедийни презентации, информативни пана и холограми, пресъздаващи археологическите находки, разкрити по време на разкопките. 
      

Няма коментари:

Публикуване на коментар