четвъртък, 30 май 2013 г.

Димитър Делийски - миньорът художник

Не знам дали има друг художник, който да съчетава така умело експресивност и нежност. Димитър Делийски използва масло, пастел и акварел с еднаква сетивност към материал и техника. 

В маслото формите му са изградени от внезапен и строг контур. Те носят силата на симфоничен импулс с бягащи по равнини и цветове клавиши.


Пастелите му навяват романтичната носталгия на човек живял пълноценно, усетил всеки миг от живота. Опитомил плътността и спецификата на този материал Делийски пастелизира архитектура и природа. Цветово изгражда детайли, фрагменти и сезони.


Не по малко стоик в другата му любима материя акварела той е фин и прецизен в пресъздаването на неговият свят. Акварелийски, както шеговито, но не случайно го наричат неговите приятели вае хълмове, зъбери, горски масиви, пейзажи с мекота до внушение за трепет от пулсиращите боички. Друг път ползвайки локални цветове оформя  монументални обекти представящи мощта на природата.


Екзотиката на неговия колорит е още по интригуваща имайки предвид ръцете, които я създават – ръце на миньор и душата от която излизат – душа на художник.  

Тази година Димитър Делийски щеше да навърши 80 години, за съжаление неговият път приключи година по-рано. По повод на този юбилей в София се организираха негови ретроспективни изложби. Първата бе експонирана в зала „Райко Алексиев” на СБХ. Тя включваше преглед на цялостното му творчество.


Втората бе открита на рождения ден на художника 29 май в галерия „Абсент”. Тя ще продължи до 22 юни 2013г. Поради спецификата на арт центъра там са представени само акварелите на художника. 


Самият той е с интересна история. Димитър Делийски е миньор по професия. В продължение на половин век работи под земята, където светлина и колорит не съществуват и това прави картините му още по изумителни. Те са пълни с цвят, светлина, изгреви и залези, динамика и импулсивност. Едно е сигурно, носят силата и здравината на земните недра и нежността на поета. Когато не е на работа Мераклийски, друг негов прякор, рисува. Желанието и необходимостта му са толкова силни, че не остават незабелязани и той влиза в средите на Пернишките творци. И не само. Негови откупки са правени от цяла Европа, както и в Япония.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар